Bal hangi durumlarda zararlıdır?

Posted by

Balın yüksek kalorili içeriği
100 gr’da. Bal oldukça fazla sayıda kalori içerir – açık çeşitlerde 300’den koyu çeşitlerde 415’e kadar, bu nedenle obeziteye veya şeker hastalığına yatkın kişiler onu kötüye kullanmamalıdır. Bal onlar için zararlıdır.

Bal güçlü bir alerjendir
Vücudun çeşitli alerjen türlerine karşı aşırı duyarlılığı varsa bal dikkatli tüketilmelidir. Alerji belirtileri bulantı, baş dönmesi, kusma ve ishal, kaşıntı ve ürtiker, ateş ve astım ataklarını içerebilir.

İki yaşın altındaki çocuklar için bal
Hassas bir çocuğun vücudu genellikle alerjilere karşı hassastır ve balda bulunabilecek mikroorganizmalar ( içinde bitki poleni bulunması nedeniyle ) hassas bir bağışıklık sistemine zarar verebilir. Balın iki yaşın altındaki bazı çocuklar için zararı yadsınamaz ama hepsi için değil. Bu nedenle ya erken yaşta bal tüketiminden kaçınılması ya da çok küçük miktarlarda (alerjik reaksiyonu test etmek amacıyla) tüketmeye başlanması önerilir.

Çürük gelişimi tehlikesi
Bal, yoğun kıvamından dolayı dişlere yapışarak bir süre dişlerde kalarak çürüklere neden olur. Bu nedenle bal içtikten sonra ağzınızı ılık suyla çalkalamanız önerilir. Yani bal dişler için kötüdür.

Yüksek sıcaklıklara maruz kalma
Isıtıldığında veya çok sıcak çay veya suya eklendiğinde balın tüm faydalı özellikleri kaybolmakla kalmaz, zararlı, hatta tehlikeli hale gelir. Balın maruz kalma sıcaklığı 60˚C’yi aşarsa, içinde hidroksimetilfurfural oluşur – ısıtılan balın düzenli olarak alınması durumunda sindirim sisteminde kansere neden olabilecek tehlikeli bir toksik madde. Isıtıldığı takdirde balın zararı gerçekten büyüktür.

Mağazadan satın alınan bal
Çoğu zaman doğrudan arı kovanından satılan bal kadar lezzetli ve doğaldır. Ancak çoğunlukla bunların hepsi avantajlarıdır. Gerçek şu ki, fabrikalarda balın şekerlenmemesi ve şişelenmesinin daha kolay olması için içine koruyucu maddeler eklenir ve özel filtrelerden geçirilir ve burada neredeyse tüm faydalı özelliklerini kaybeder.

Raf ömrü
Balın faydalı özelliklerini anlatan bir makalede Mısır mezarında bulunan bir çömlek baldan bahsediliyordu. Nitekim bal çok uzun süre saklanabilen eşsiz bir üründür. Ancak yine de araştırmacılar, bir yıllık depolamanın ardından balın faydalı özelliklerinin yavaş yavaş kaybolduğunu ve vitaminlerin, enzimlerin, mikro elementlerin ve antioksidanların yok edilmeye başladığını belirtiyor. Bu nedenle balı taze olarak veya toplandıktan sonraki bir yıl içerisinde tüketmek en doğrusudur.

Fark etmiş olabileceğiniz gibi bal, alerjisi, diyabeti ve obezitesi olan kişiler için zararlı olabilir. Ayrıca çürük gelişimini de teşvik eder ve alerjik reaksiyonları önlemek için iki yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir. Bal en büyük zararı 60˚C ve üzerine ısıtıldığında verebilir. Yukarıda sıralanan diğer tüm durumlarda bal herhangi bir fayda sağlamaz ancak zarar da vermez.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir